Lekker in je vel door massage!

Geschreven door Isabelle Klaasse, sportverzorger en masseur bij Fysiotherapie Hofstra.

LEKKER IN JE VEL DOOR MASSAGE!

Waarom is een massage zo goed voor je? We weten allemaal dat massage voor ontspanning zorgt, maar wist je ook dat er veel meer gezondheidsvoordelen aan vastzitten?
Een belangrijk voorbeeld daarvan is het verbeteren van de bloedsomloop.
In deze blog vertel ik je wat massage met je doorbloeding doet en waarom iedereen af en toe een massage zou moeten ondergaan!

Massage verbetert de bloedcirculatie.
De bloedsomloop is een heel belangrijke lichaamsfunctie. Bloed stroomt door ons lichaam om zuurstof en voedingsstoffen naar onze weefsels en organen te vervoeren. Vervolgens zorgt onze bloedsomloop voor het afvoeren van afvalstoffen en kooldioxide. Het gaat ons lichaam uit. Wanneer de bloedcirculatie verstoord is, kunnen er klachten ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn koude handen en voeten, een grauwe huid, vergeetachtigheid en kortademigheid. Het is dus van groot belang dat onze bloedcirculatie goed blijft functioneren.

Ook in de spieren is een goede doorbloeding van belang.
Wanneer we bewegen maakt een spier melkzuur aan. Dit zijn afvalstoffen die normaal goed worden afgevoerd via de bloedvaten, maar soms ontstaan er zogenoemde ‘knopen’. Een knoop is een bundeltje spiervezels dat als het ware aan elkaar blijft plakken en niet meer soepel in en uit elkaar beweegt. In zo’n knoop hoopt het melkzuur zich op. Dit geeft een dof, zwaar en moe gevoel in de spieren. Deze knopen veroorzaken ook dat de spier op sommige plekken wat korter is en daardoor kan het zijn dat je dus minder goed en soepel kunt bewegen. Een massage kan helpen om deze knopen uit de spieren te halen en om de doorbloeding op gang te helpen. Het melkzuur kan het lichaam dan weer verlaten. De meeste mensen hebben last van knopen in de nek en de schouders. Dit zorgt vaak voor stijfheid of hoofdpijn. Na een massage voelt dit weer ontspannen aan.

Tips voor thuis:

  1. Maak kleine kommetjes met je handen en klop ritmisch op je huid, eigenlijk sla je jezelf.. Hierdoor wordt je huid geprikkeld en komt de doorbloeding op gang. Je kunt dit tempo opvoeren naar wat voor jou fijn voelt. Topsporters doen dit vaak vlak voor een wedstrijd voor een betere doorbloeding van de spieren.
  2. Drink veel water na een massage om de vocht tekorten weer aan te vullen en de vrijgekomen afvalstoffen via de nieren en de blaas weer uit te plassen.

Het regelmatig ondergaan van een massage heeft dus een positieve werking op het gehele lichaam. Je gaat je daadwerkelijk beter voelen door de betere doorbloeding. Dit heeft dan ook weer effect op je weerstand. Reden genoeg om jezelf zo af en toe een massage te gunnen.

Wil je meteen een massage boeken? Neem dan contact met ons op: 010 – 3073626.