Hips don’t lie.

Geschreven door: Dennis Hofstra, fysiotherapeut en praktijk eigenaar van Fysiotherapie Hofstra.

Hips don’t lie.

In onze fysiotherapiepraktijk zien wij veel hardlopers met heupklachten. Zelf ben ik hier ook geen uitzondering in. Tijdens het hardlopen ligt de focus vaak op de voeten, de cadans, het ritme en de voetverplaatsing. Maar, waar beginnen deze bewegingen eigenlijk allemaal? Jazeker, in de heupen!

In deze blog gaan we het hebben over het belang van de heupen op het gebied van kracht en mobiliteit.

Kijk jij naar je voeten tijdens het hardlopen? STOP hiermee!

Tijdens het hardlopen leggen we de focus en de prioriteit vaak op onze voeten. De juiste schoenen, een goede cadans, een goede landingspositie etc., staan allemaal in het middelpunt van de belangstelling. De focus ligt dus aan het einde van de keten. Hardlopen doe je niet alleen met je benen, maar met het hele lichaam!

Uit onderzoek blijkt dat de heupen een belangrijke rol spelen in het vasthouden van een neutrale houding en bij het controleren van de bewegingsuitslagen van het been. Door een beperking in de heup kunnen er meerdere klachten ontstaan. Denk dan bijvoorbeeld aan MTSS (shin splints), achillesklachten en voetklachten.

Wat kun je hier nu zelf aan doen?

Het is belangrijk om te weten of je nu ook daadwerkelijk een beperking hebt op dat gebied. Heb je nooit last en heb je geen neiging tot overbelasten? Geen probleem, lekker blijven lopen!

Maar, heb je vaak last van je schenen, achillesklachten of andere klachten aan je benen die telkens terugkeren, dan doe je er goed aan om je rug en heupen eens te laten checken bij een fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan onderzoeken of er een probleem is en hij/zij kan eventueel oefeningen meegeven om de klachten te verminderen.

Naast mobiliteit is controle ook erg belangrijk. Stel je voor dat je een gave amerikaanse auto hebt met een V8-motor, maar er zit geen gaspedaal in. Je hebt dan helemaal niks aan de auto. Met controle werkt dit precies hetzelfde. Zonder controle kun je de krachten niet overbrengen op je lichaam.

Welke spieren moet ik dan trainen?

Er zijn twee belangrijke spieren die je op controle kunt trainen en die van invloed zijn op het hardlopen. Dit zijn de gluteus medius en de iliopsoas. De gluteus medius is de middelste van de drie bilspieren. De iliopsoas wordt ook wel de heup-lendenspier genoemd en bestaat uit twee spieren: de heupbeenspier (iliacus) en de lendenspier (psoas). Beide spieren hebben een stabiliserende invloed op het bekken- en heupgebied.

Wil jij meer weten over jouw looptechniek of wil jij weten hoe je gerichter kunt trainen? Uit een loopanalyse kan blijven waar je aandacht in jouw training naartoe moet gaan. Dit is namelijk voor iedereen anders. Voor meer informatie hierover kunt u terecht op onderstaande pagina op onze website: https://fysiotherapiehofstra.nl/portfolio-items/running-analyse/.