Dry needling

Hoe kom ik ooit van die schouderklachten af?

Geschreven door: Martijn van der Straaten, fysiotherapeut bij Fysiotherapie Hofstra.

Hoe kom ik ooit van die schouderklachten af?

Een aantal jaar geleden ben ik zelf helaas in aanraking gekomen met een vervelende schouderblessure. Hier heb ik een lange periode last van gehad. Ik verloor het vertrouwen in mijn arm omdat ik zelfs bij dagelijkse bewegingen vervelende tintelende klachten kreeg in mijn arm. Een bordje uit het hoge keukenkastje pakken zorgde al voor problemen. Op dat moment had ik mijn opleiding voor fysiotherapeut nog niet afgerond en ik had geen idee hoe ik dit op moest lossen of wat voor mij goed zou zijn.

In de tussentijd is er een hoop veranderd! Gedurende de opleiding, en mede dankzij mijn eigen blessure, ontwikkelde ik een interesse voor schouder gerelateerde blessures. Mijn interesse werd voornamelijk gewekt bij blessures opgedaan bij bovenhandse sporten en binnen de vechtsport. Ik kwam erachter dat veel specialisten de schouder een complex gewricht noemde en dat het moeilijk is om klachten te verminderen. Niets is minder waar, maar motivatie en kennis over het herstel zijn hierin erg belangrijk!

Tijdens mijn zoektocht naar het herstellen en optimaliseren van mijn schouder kwam ik erachter dat er veel verschillende manieren zijn om uiteindelijk tot het gewenste eindresultaat te komen. Nagenoeg elke therapie komt neer op training en het optimaliseren van het beweegpatroon en spierweefsel.

Er zijn ontzettend veel verschillende visies gericht op het herstel van schouderblessures. Daarom is het logisch dat je het overzicht makkelijk kunt verliezen. Zelf vind ik het belangrijk om mijn patiënten de kennis en kunde mee te geven tijdens hun herstelperiode. Daarom heb ik een schoudertraject ontwikkelt waarbij er twee keer per week een uur getraind wordt onder begeleiding van een fysiotherapeut. Dit gebeurd in kleine groepjes zodat er ook aandacht is voor het begrijpen van de blessure. De fysiotherapeut is gespecialiseerd in schouderblessures en weet hoe jou te begeleiden.

Waarom is het zo belangrijk om regelmatig te trainen?

  1. Spierpeesovergang en bindweefsel versterken:

Tijdens het sporten en bovenhandse bewegingen ontstaat er veel druk op de schouders. Het schoudergewricht bestaat uit een kleine en een grote kop en is daarom een instabiel gewricht. De spieren in de schoudergordel dienen dit op te vangen. Sterkere spieren kunnen meer kracht verdragen.

  1. Verschillende vormen van belasting:

Tijdens je trainingen komen verschillende vormen van belasting aan bod. Dit wordt afgesteld op jouw persoonlijke doelen. Een discuswerper heeft bijvoorbeeld andere kracht nodig dan een klimmer. Echter is het wel zo dat verschillende vormen van training en belasting de groei en het herstel van het spierweefsel bevorderen.

  1. Het risico op blessures vermindert:

Uit onderzoek blijkt dat krachttraining op de langere termijn preventief werkt tegen blessures aan de schoudergordel. Wanneer je al eerder schouderklachten hebt gehad is dit dus des te belangrijker. Door regelmatig te trainen word het spierweefsel optimaal gestimuleerd om te herstellen en daarmee word de kans op blessures kleiner.

Omdat reguliere fysiotherapie vaak maar een half uurtje per week is zal er onvoldoende stimulatie van spiergroei plaatsvinden. Dit kan zorgen voor een langdurig herstel. Voor sommigen betekend dat zelfs dat ze moeten stoppen met hun hobby of sport omdat het herstel te lang duurt. Daarom trainen we tijdens het schoudertraject 2 keer een uur per week.

Het schoudertraject wordt deels vergoed door de aanvullende verzekering.

Heb je nog vragen of wil je graag een keertje meekijken tijdens een training? Neem gerust contact met ons op via 010 – 3073626 of via info@fysiotherapiehofstra.nl.