Morgen begin ik écht!

Geschreven door: Doris Zandvliet van Base One Sportpsychologie.

Wellicht herken je het: je hebt jezelf een doel gesteld om (meer) te gaan bewegen of sporten. Je wilt bijvoorbeeld fitter te worden, herstellen van een blessure of ziekte of afvallen. Gefeliciteerd, stap 1 heb je al bereikt! Nu moet je het alleen nog gaan doen. Simpel toch? Maar ondanks dat je het wel écht zou willen, doe je het toch niet, of niet zo vaak als je zou willen. En al helemaal in deze gekke tijd. Waarom lukt het ons niet om aan die doelen te werken? En nog belangrijker: Hoe los je dit op?

Plan het in.
Goed, dus je hebt jezelf een doel gesteld. HOE ga je dit dan bereiken? Wat voor nu vooral belangrijk is, is zorgen dat je ook daadwerkelijk een plan hebt. Dit plan, de weg naar jouw doel, is vaak nog te vaag of abstract. Heb je geen plan, dan heb je ook niks om te volgen. Wellicht heb je zelf al een idee welke oefeningen je wilt gaan doen, heb je leuke thuis workout-video’s voorbij zien komen, of heb je oefeningen meegekregen van je fysio. Bedenk hoe, waar en wanneer je dit gaat doen.

TIP: Plan per week de momenten in om te gaan sporten, zoals je ook andere afspraken inplant.

Bijvoorbeeld.
Ik ben zelf aan het revalideren van een blessure. Het is haalbaar, ik moet alleen een aantal oefeningen volgen. En ik wil niks liever dan van deze blessure af te zijn, en toch lukte het me niet om elke dag te doen wat ik moest doen. Ik wil dit echt, dus wat gaat er mis? Ik plande mijn oefeningen niet elke dag in. Ik zou ze ‘gewoon’ ergens op de dag doen. Lekker vaag, geen duidelijk plan en het gebeurde dus gewoon niet altijd. Tot ik voor elke dag een plan maakte hoe laat ik welke oefeningen moest doen. Het was dus niet zozeer niet willen sporten, het was een gebrek aan structuur. Dit is nodig om te komen waar je wilt zijn.

Dit is één van vele tips die ik kan geven voor een optimale prestatie. Er zijn echter nog vele aspecten die kunnen bijdragen aan het optimaal werken aan je doelen. Wil je hier meer over te weten komen, of ben je geïnteresseerd in begeleiding hierin? Neem dan contact met mij op of bekijk de website: https://baseonesportpsychologie.nl/.