Fysiotherapie bij een Knie die op slot zit

Misschien komt het je wel bekend voor. Door een verkeerde beweging schiet plots je knie op slot. Het kniegewricht kan hierdoor niet meer volledig gestrekt of gebogen worden. Dit wordt ook wel een slotknie genoemd en kan bij zowel kinderen, jongeren als volwassenen voorkomen.
Vaak heeft de blessure een mechanische oorzaak die ervoor zorgt dat je je knie minder of zelfs niet goed kunt belasten en gebruiken.
De term “knie op slot” wordt voor verschillende aandoeningen gebruikt. Soms gebeurt dit ook ten onrechte. Het kan dus zo zijn dat een therapeut en een client niet helemaal hetzelfde bedoelen wanneer ze het hebben over een knie die op slot zit.
In dit artikel schrijven we over een knie die minder kan buigen en strekken, ongeacht wat de oorzaak hiervan is. De oorzaak kan namelijk verschillen.

Wat gebeurt er bij een Knie die op slot zit

Het kniegewricht bestaat uit botten, spieren, pezen, gewrichtsbanden en kraakbeen om het onder- en bovenbeen probleemloos ten opzichte van elkaar te laten bewegen. Volgens richtlijnen van de NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap) komen knieklachten, zowel traumatische als niet-traumatisch, 31,3 per 1000 personen per jaar voor. Knieklachten zijn dus veelvoorkomend.

Als het kniegewricht op slot zit, wordt de beweging tussen het onder- en bovenbeen geblokkeerd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Over het algemeen heeft voorafgaand aan een slotknie mogelijk een trauma plaatsgevonden waarbij er in de knie iets is stuk gegaan.

Bij sporters en met name bij voetballers, is dit een veelvoorkomend probleem. Als een voetballer van opzij hard wordt getackeld, worden het onder- en bovenbeen tijdelijk uit elkaars verlengde getrokken. Hierbij kan de meniscus in het kniegewricht losraken of zelfs scheuren.

De meniscus is gemaakt van elastisch materiaal en wordt gezien als de schokbreker van de knie. In de knie zitten ook kruisbanden. Deze zorgen er normaal gesproken voor dat je onder- en bovenbeen niet te ver van elkaar naar voren of achteren schuiven. Als een kruisband scheurt, bestaat deze uit twee delen waarvan een deel klem kan komen te zitten. Naast een gescheurde meniscus of kruisband kan kraakbeenschade ook een slotknie veroorzaken. Kraakbeen bevindt zich aan het uiteinde van de botten en kan losraken. Een stukje kraakbeen dat is losgeraakt, wordt ook wel gewrichtsmuis genoemd.

Schade aan de meniscus, kruisbanden of aan het kraakbeen kan ertoe leiden dat een gedeelte tussen de botten van je onder- en bovenbeen klem komt te zitten. Hierdoor kun je last krijgen van slotklachten die vervolgens kunnen zorgen voor een verminderde functie van je knie en een achteruitgang van spierkracht. Je knie kan ook zonder trauma op slot komen te zitten. Vaak is de oorzaak dan slijtage van of artrose in het kniegewricht.

Er zijn dus verschillende oorzaken voor een knie die op slot zit, vanzelfsprekend is hier ook de behandeling op afgestemd.

Onze Zorg bij een Knie die op slot zit

Fysiotherapie bij een knie die op slot zit vanwege een interne blokkade, is in eerste instantie meestal niet zinvol. Om de knie uit het slot te halen, is het verwijderen en herstellen van de blokkade van belang. Dit wordt meestal gedaan door middel van een (kijk)operatie. Aangezien de behandeling meer gericht is op het herstel zodra de knie weer ‘vrij’ is, kom je pas na de operatie in aanmerking om met fysiotherapie te revalideren.
In de praktijk werken wij met een drie fase training. In de eerste twee fasen focussen we ons op het terugkeren in het dagelijkse activiteiten patroon. Hierbij moet je denken aan activiteiten zoals wandelen, werken en boodschappen doen. Tijdens deze fasen zijn het doen van oefeningen die ervoor zorgen dat de beenspieren weer sterker worden, erg belangrijk. Voorbeelden van zulke oefeningen zijn het bewegen van je voeten, oefeningen voor de mobiliteit en het buigen en strekken van de knie. Ook zal hierdoor de beweeglijkheid van de knie toenemen.

Ben je een fanatieke sporter en wil je graag je sport weer kunnen beoefenen, dan zul je een derde fase nodig hebben. In deze fase ligt de nadruk op specifieke krachttraining in combinatie met een preventie programma. Door bijvoorbeeld de knie strak in te binden, wordt geprobeerd te voorkomen dat de knie opnieuw op slot zal raken.

In alle fasen train je in een groep zodat je elkaar kunt uitdagen en het optimale uit jouw herstel kunt halen. Naast deze groepstrainingen heb je in de eerste twee fasen ook nog één op één therapie met jouw fysiotherapeut. Ook is er een sportpsycholoog betrokken om je te motiveren het traject af te maken. Dit zorgt voor meer therapiegetrouw en betere resultaten.

Elk traject is maatwerk en afhankelijk van de doelen die je hebt, maar wat voor onze praktijk het belangrijkste is, is het afmaken van het traject. Op deze manier kun jij het maximale uit jouw herstel halen.