Anatomie van de knie
Het kniegewricht wordt gevormd door scharnierende botdelen. De bolvormige onderkant van het bot van het bovenbeen en de platte bovenkant van het onderbeen passen echter niet goed op elkaar. Aan het uiteinde van deze botdelen zit daarom een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat de botten goed over elkaar kunnen bewegen zodat je je knie makkelijk kan buigen en strekken. Ook zorgt het voor schokdemping en biedt het bescherming voor de botuiteinden.
Wat is artrose?
Bij artrose, ook wel bekend als gewrichtsslijtage, is er sprake van aangedaan kraakbeen in de gewrichten. De kwaliteit van het gewrichtskraakbeen verslechterd en in sommige gevallen verdwijnt het kraakbeen zelfs helemaal.
Voorkomendheid artrose
Artrose is een van de meest voorkomende aandoeningen aan het bewegingsapparaat in Nederland. Artrose komt het meest voor in het kniegewricht. In 2019 waren er naar schatting zo’n 700 000 mensen in Nederland met knie artrose, waarvan meer vrouwen dan mannen. De prevalentie van artrose neemt toe met de leeftijd en komt dus vooral voor bij ouderen. Dit betekent niet dat artrose niet voor kan komen bij jongere mensen.
Het ontstaan van artrose
Over het ontstaan van artrose is helaas nog niet veel bekend. Bij slechts een kleine groep patiënten is een oorzaak aan te wijzen. Bijvoorbeeld wanneer er gewrichtsbeschadiging is opgelopen als gevolg van een ongeval of wanneer er sprake is van een aangeboren afwijking. In de meeste gevallen is de oorzaak echter onbekend en is de artrose het gevolg van een combinatie van factoren zoals bijvoorbeeld leeftijd, overgewicht en de mate van lichamelijke belasting.
De gevolgen van artrose
De meest voorkomend klacht van artrose is pijn tijdens bewegen of bij het belasten van het gewricht. Bij ernstige vormen van artrose kan de pijn echter ook in rust aanwezig zijn. Daarnaast is startstijfheid of ochtendstijfheid kenmerkend voor artrose. Het gewricht voelt stijf aan in de ochtend of na een tijdje zitten. Deze stijfheid verdwijnt vaak nadat je een tijdje beweegt. Ook kan er sprake zijn van een afwijkende stand van het gewricht of van botvervorming. Een verminderde hoeveelheid kraakbeen kan ervoor zorgen dat er onder het kraakbeen een botvervorming plaatsvindt.
Aan de randen van het gewricht ontstaan dan knobbels. De knobbels kunnen zorgen voor een beperkte bewegingsvrijheid. Tot slot kan er afhankelijk van het stadium van de artrose ook sprake zijn van een krakend geluid tijdens bewegen (crepitaties), instabiliteit van het gewricht en zwelling.
Behandeling van knie artrose
Tot op heden is artrose helaas niet te genezen. Voor de behandeling van artrose kan gekozen worden tussen ofwel een conservatieve behandeling ofwel een operatieve behandeling. In beide gevallen is het doel van de behandeling om de pijn te verminderen en de functie te verbeteren.
Conservatieve behandeling:
Een conservatieve behandeling kan opgedeeld worden in farmaceutische behandelmogelijkheden en niet-farmaceutische behandelingen. Een farmaceutische behandeling bestaat uit het toedienen van pijnbestrijders of ontstekingsremmers. Een vorm van een niet-farmaceutische behandeling is het volgen van oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut. De oefentherapie bestaat uit oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de spierkracht, mobiliteit en coördinatie. Ook is er bij artrose patiënten in toenemende mate sprake van overgewicht. Overgewicht zorgt voor een verhoogde belasting op het gewricht, wat ervoor kan zorgen dat de artrose zich verslechtert. De patiënt kan in dit geval samen met de fysiotherapeut een plan opstellen om dit te voorkomen.
Operatieve behandeling:
Deze soort behandeling wordt vaak pas overwogen wanneer de artrose in een vergevorderd stadium is. De meest voorkomende operatieve behandelingen zijn het vastzetten van het gewricht (artrodese), het uitvoeren van en standscorrectie (osteomie) of het plaatsen van een gewrichtsvervangende prothese.
Een behandeling bij Fysiotherapie Hofstra
Knie artrose kan leiden tot veel pijn en verminderd functioneren bij het uitvoeren van activiteiten in het dagelijks leven. Ervaar je klachten die lijken op knie artrose of heb je knie artrose?
Wij, als specialisten op het gebied van knieklachten, helpen je graag bij het kiezen van een passende behandeling om je klachten te verminderen!
Neem gerust contact met ons op, bij Fysiotherapie Hofstra ben je van harte welkom.