Nachtelijke kniepijn is een veel voorkomende klacht, en kan soms de slaaprust verstoren. Deze verstoring van slaap kan leiden tot vermoeidheidsklachten, wat dus nog eens bovenop het andere ongemak komt.

Er zijn meerdere oorzaken voor nachtelijke kniepijn aan de binnenkant van de knie en uw arts zal deze oorzaken in de overweging meenemen. Een hoofdoorzaak voor nachtelijke kniepijn is gevolg van schade aan het gewricht, bijvoorbeeld door overbelasting. Ook kan de pijn ontstaan door slijmbeursontstekingen en artritis. Het is dus belangrijk om allereerst de oorzaak van de klacht in kaart te brengen, zodat de therapie hierop kan worden afgestemd.

De anatomie van de knie

Om de verschillende klachten van de knie beter te begrijpen, is het goed om naar de anatomie te kijken. De knie is het grootste gewricht in het menselijke lichaam. Het is een complex gewricht, bestaande uit bot, spieren, pezen en kraakbeen. Deze structuren werken allemaal samen om ervoor te zorgen dat de knie gebogen kan worden.

Elk van deze structuren kan beschadigen en pijnklachten veroorzaken.

anatomie knie

Overbelasting van de knie

De meest voorkomende oorzaak van kniepijn, is beschadiging van het gewricht als gevolg van overbelasting. Deze overbelasting kan komen door hardlopen, springen, het stoten van de knie en bijvoorbeeld het hebben van overgewicht. De pijn kan op verschillende plaatsen gevoeld worden, en dus ook aan de binnenkant van de knie. De pijn gaat in de meeste gevallen vanzelf over binnen een paar weken, wanneer de knie rust krijgt. Omdat de pijn niet zomaar is ontstaan, is het belangrijk om samen met een fysiotherapeut oefeningen te doen om het gewricht te versterken zodat de klachten in de toekomst niet terugkomen.

slijmbeursontsteking knie

Slijmbeurs ontsteking (bursitis) in de knie

In het kniegewricht zijn kleine zakjes vloeistof die ervoor kunnen zorgen dat pezen goed over het gewricht kunnen bewegen. Deze zakjes worden ook wel slijmbeurzen of bursa genoemd. Bij een slijmbeursontsteking zwellen de zakjes op, wat leidt tot een verhoogde druk die tot pijn kan leiden.

Vaak beperkt de ontsteking zich tot één slijmbeurs, en bevindt de pijn zich vaak aan een van de zijkanten van de knie of op de knieschijf.

Er zijn verschillende oorzaken voor een bursitis, bijvoorbeeld veel op de knieën zitten (stratenmaker). U herkent bursitis aan een zwelling in de knie, die ook warm aanvoelt en vaak pijnlijk is.

Een slijmbeursontsteking geneest meestal vanzelf, wanneer het gewricht voldoende rust krijgt.

Artritis en knieklachten

In een gezonde knie is er een laag aan zacht weefsel (kraakbeen) tussen de botten, dat zorgt voor een soepele beweging tussen de botten. Het weefsel absorbeert schokken en draagt ook een deel van het gewicht. Het helpt de knieën buigen, zonder dat de botten over elkaar schrapen en beschadigen.

Bij artritis degradeert het zachte weefsel door een ontsteking. * Hierdoor raken de botten elkaar aan staan, wat leidt tot slijtage. Deze slijtage leidt weer tot irritatie en ontstekingen. De knie voelt vaak stijf wanneer je probeert hem te buigen of bij het opstaan. Een knie met artritis kan nooit helemaal genezen, maar met de hulp van een fysiotherapeut kunnen beweeg technieken aangeleerd worden die de pijn verminderen.

Waarom de knie meer pijn in de avond kan doen

Er zij verschillende redenen voor het meer pijn doen van de knie in de avond. Een paar redenen zijn:

– In de avond probeert u meer te ontspannen. Hierdoor heeft u meer aandacht voor pijn die door de dag heen meer op de achtergrond staat.

– ‘s Avonds maakt uw lichaam minder ontstekingsremmende hormonen (cortisol) aan. Omdat er minder ontstekingsremming is, kan de zwelling bij artritis en slijmbeursontstekingen groter worden. Deze verhoogde druk leidt tot meer pijn.

Ook kan de pijn houding gerelateerd zijn, waarbij de liggende houding ’s nachts tot een lokale drukverhoging en pijn kan leiden.

Wat u eraan kunt doen

Bij kniepijn dient u de knie veel rust te geven, hierbij kunnen massages erg effectief zijn. Uit onderzoek blijkt dat krachttraining bij artritis de pijn effectief kan doen verlichten. Met de hulp van een fysiotherapeut kunt u hierin ondersteund worden, door samen volgens een schema uw knie op een veilige manier trainen. De fysiotherapeut kan de kniepijn ook met lage impact bewegingen behandelen. Deze bewegingen zorgen voor flexibele pezen en een adequate bevochtiging van het kniegewricht.

De gespecialiseerde fysiotherapeuten bij fysiotherapie Hofstra zijn getrainde professionals die precies kunnen inschatten wat uw knie nodig heeft. Wij stellen samen een behandeltraject op dat bij u past,en zullen u bewust maken van de bewegingen die uw knie overbelasten.

Hiermee hopen wij te zorgen voor een snelle pijnverlichting, zodat u het maximale uit het herstel kunt halen!