Fysiotherapie bij vocht in de knie

Vocht in de knie is een veelvoorkomende klacht bij jong en oud. Er kunnen veel verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen en dus zijn er ook meerdere verschillende behandelmethoden. In dit artikel geven we informatie over de meest voorkomende oorzaken en hoe wij een bijdrage kunnen leveren aan het herstel.

Wat kunnen de oorzaken zijn van vocht in de knie?

Bij 15- tot 65-jarigen is een trauma vrijwel altijd de boosdoener van vocht in de knie. Dit houdt in dat er een acuut moment is geweest waarop schade is ontstaan. Denk aan een botsing met sporten, valpartij tijdens het klussen of een verkeersongeluk.

Schade aan een knieband (dit kan een kruisband of een band aan de zijkant van de knie zijn) of aan de meniscus is in 36% van de gevallen de oorzaak geweest. Maar ook een beschadigde spier, pees, bot of bindweefselstructuur kan het gevolg zijn van een trauma met een zwelling tot gevolg. Naast een trauma kan vocht in de knie worden veroorzaakt door schade die langzaam is ontstaan. Denk hierbij aan overbelasting of aan een gewrichtsontsteking, zoals bij jicht, maar ook bij artrose het geval is. Vanzelfsprekend is de oorzaak van het vocht ook belangrijk voor de behandeling.

Vocht-in-de-knie

Maar waar komt het vocht eigenlijk vandaan?

Het vocht is afkomstig uit beschadigde bloedvaten en cellen. Waarschijnlijk merk je zelf al dat dit niet prettig is, de bewegingsmogelijkheid is beperkt en vaak komt er pijn bij kijken. Deze pijn wordt veroorzaakt doordat de zwelling druk op de zenuwen uitoefent.

Dit zijn de eerste twee redenen dat vocht in de knie verholpen moet worden. Heb je 24 tot 48 uur na het trauma nog steeds een zwelling in je knie, neem dan contact met ons op. Want wanneer het vocht langer aanwezig is, dan is er kans dat er schade binnen in de knie is opgetreden. En om erger te voorkomen willen we dit verhelpen!

Hetzelfde geldt voor een knie die regelmatig na een rondje hardlopen, fietsen of andere inspanning dik wordt van het vocht. Hier is sprake van een steeds terugkerende ontstekingsreactie die ervoor zorgt dat het gewricht dik wordt.

Fysio-bij-vocht-in-knie

Het herstel van vocht in de knie door middel van fysiotherapie

De behandeling wordt bepaald door de diagnose. Omdat er veel mogelijke oorzaken zijn, is het lastig om een eenduidige behandeling te definiëren. Wij raden aan om niet zelf op zoek te gaan naar oefeningen die kunnen helpen. Vanwege de vele mogelijke oorzaken, is de kans namelijk groot dat je op een oefening uit komt welke niet voor jou geschikt is.

Wat je zelf aan het herstel bij kan dragen, is regelmatig koelen. Kou zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten nauwer worden en de hoeveelheid vocht in de knie af zal nemen. Wanneer er een trauma heeft plaatsgevonden, is koelen vooral direct na het trauma en de eerste 24 tot 48 uur erna hulpvol. Doe dit drie keer per dag gedurende ongeveer 10 minuten. Bij een andere oorzaak van vocht in de knie kan regelmatig koelen ook nuttig zijn. Hiernaast is het belangrijk om rust te geven aan het kniegewricht.

Fysiotherapeutische zorg bij vocht in de knie

Samen met een fysiotherapeut gaan we ervoor zorgen dat je knie voldoende in beweging blijft. Dit doen we door middel van mobiliserende oefeningen. Wanneer je je knie rustig beweegt, wordt de circulatie gestimuleerd waardoor de knie voldoende voedingsstoffen krijgt om te herstellen. Mobiliserende oefeningen mogen in passieve, maar ook in actieve vorm worden uitgevoerd. Bij een passieve mobiliserende oefening zal onze fysiotherapeut de beweging. Je trekt je spieren dan dus niet actief samen. Het gezonde been of een ander lichaamsdeel kan de beweging ook sturen in plaats van de fysiotherapeut. Een voorbeeld van een mobiliserende oefening is het bewegen van de tenen. Hierbij wordt de knie weinig belast en wordt de doorbloeding van de kuitspieren bevorderd, waardoor het vocht afgevoerd kan worden.

Afhankelijk van de oorzaak van het vocht in je knie, zullen we vervolgens gaan werken aan het versterken van de beenspieren. Dit doen we zodat de belasting op het kniegewricht wordt beperkt en vocht zich in de toekomst minder snel zal gaan ophopen.

Herstel van vocht in de knie bij Fysiotherapie Hofstra

Samen met één van onze fysiotherapeuten zal afhankelijk van jouw diagnose een hersteltraject worden opgesteld. Hier zullen we je vervolgens in begeleiden, zodat het vocht op een snelle effectieve manier uit je knie zal verdwijnen.
Mocht je nog vragen hebben of willen starten met jouw herstel, neem dan vrijblijvend contact met ons op!