Pijnklachten aan de binnenkant van de knie zijn bijzonder vervelend. Het kan ons belemmeren in het dagelijks leven maar met name tijdens het sporten. Juist deze pijnklachten van de knie gaan vaak niet vanzelf over en kunnen zelfs erger worden wanneer er niets aan wordt gedaan. En knieklachten zijn zeker niet zeldzaam, uit onderzoek van het RIVM in 2019 is gebleken dat één op de vijf geblesseerde sporters, geblesseerd raakte aan de knie. Bij knieklachten is dan een snelle en juiste diagnose van belang voor een goed herstel.
We vertellen in dit artikel waar je op moet letten bij deze pijn en hoe wij je kunnen helpen bij het herstel.

Hoe zit het kniegewricht in elkaar?

De knie is een complex gewricht: het bestaat uit veel verschillende structuren met elk hun eigen functie. De belangrijkste structuren zijn de kniebanden, kruisbanden en de meniscus. Deze structuren zorgen er samen voor dat de knie stabiel is en goed kan bewegen.

Fysiotherapie Knie

Mogelijke oorzaken voor pijnklachten aan de binnenkant van de knie

Er zijn tal van oorzaken die voor pijnklachten aan de binnenkant van de knie kunnen zorgen. Pijn kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een acute blessure, denk aan: verdraaiing van de knie op het sportveld of een plotselinge val.
Daarnaast kan overbelasting ook zorgen voor pijnklachten aan de binnenkant van de knie. Overbelasting van de binnenste knieband kan worden veroorzaakt door een afwijkende functie van de voeten of knieën. Er komt dan te veel rek op de mediale band in de knie te staan, wat voor irritatie kan zorgen.

Bijkomende symptomen bij de pijn

Er zijn verschillende symptomen die kenmerkend zijn voor pijnklachten aan de binnenkant van de knie. De knie voelt vaak stijf, pijnlijk en instabiel aan. Bovendien kan er afhankelijk van het type ongeval ook sprake zijn van zwelling en een zeurende pijn. Voor de meeste knieklachten geldt dat de pijn heviger wordt naarmate de belasting hoger wordt.

pijnklachten binnenkant knie

Revalidatietraject bij pijnklachten aan de binnenkant van de knie bij Fysiotherapie Hofstra

Bij Fysiotherapie Hofstra vinden wij het belangrijk om naar het hele plaatje te kijken. Bij het eerste intake gesprek zullen we dan ook uitgebreid in gesprek gaan met elkaar om te achterhalen wat nu de precieze oorzaak is van de klachten. Door verschillende testen kunnen onze fysiotherapeuten bepalen welke structuur is aangedaan in de knie. De oorzaak van de pijn, is vervolgens lijdend bij het gekozen hersteltraject.

Binnenste knieband

De binnenste knieband kan overbelast zijn of er kan sprake zijn van een zekere mate van scheuring. Bij overbelasting zal de fysiotherapeut je in eerste instantie aanraden om veel rust te nemen. Eventueel kan ook de stand van de voeten en knieën worden geanalyseerd om de rek op de binnenste knieband te verminderen.

Wanneer er sprake is van scheuring is een fysiotherapeutische behandelingen vaak de oplossing. Onze fysiotherapeuten zullen vaststellen aan de hand van testen of ze te maken hebben met mild binnenbandletsel (graad 1 en 2) of een complete scheur (graad 3).
Meestal kunnen mensen met mild binnenbandletsel ongeveer binnen 8 weken weer normale activiteiten starten. Bij een complete scheuring van de binnenband zal de revalidatie langer en gecompliceerder zijn om de optimale functie weer te bereiken.

Meniscusschade

Scheuring van de binnenste meniscus kan zorgen voor pijnklachten aan de binnenkant van de knie. Helaas, geneest een gescheurde meniscus niet vanzelf. Vaak zal het gescheurde deel van de meniscus operatief moeten worden verwijderd. Wij raden je aan om voor deze operatie je al door een van onze fysiotherapeuten te laten behandelen zodat jouw knie in optimale conditie verkeert voor de operatie. Dit bevordert namelijk het herstel na de operatie. Normale activiteiten kunnen gemiddeld na zo’n zes weken weer pijnvrij worden uitgevoerd. Echter, duurt het gemiddeld zo’n zes weken tot 3 maanden voordat intensievere activiteiten, zoals sport, kunnen worden uitgevoerd.

Voorste kruisbandschade

Bij voorste kruisband (VKB) letsel zijn er vaak meerdere structuren aan gedaan. Meestal zijn de kniebanden en de meniscus ook beschadigd. Niet gek dus dat je bij VKB-letsel pijnklachten kunt hebben aan de binnenkant van de knie. Bij scheuring van de voorste kruisband is vrijwel altijd een operatie nodig. Ook in dit geval kunt u zich het beste al voor de operatie laten behandelen door een van onze fysiotherapeuten. Het duurt ongeveer zes à negen maanden voordat je de knie weer volledig kunt belasten. Het revalidatietraject na de operatie is lang en zwaar, maar onze fysiotherapeuten zijn er om jou net dat extra zetje te geven!

Wij kunnen je bijstaan bij al deze trajecten, vanzelfsprekend met de persoonlijke zorg die onze praktijk kenmerkt. We komen graag met je in contact om een inschatting te maken voor het meest geschikte herstelplan.