Terug op het voetbalveld na een voorste kruisband operatie
Het is de nachtmerrie van elke voetballer: een gescheurde voorste kruisband. Volgens het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie loopt per jaar ongeveer één op de drieduizend mensen deze blessure op. We kunnen dus wel zeggen dat dit een veel voorkomende blessure. We vertellen je in dit artikel over onze expertise in het begeleiden van voetballers die revalideren na een voorste kruisband blessure.
Ons doel bij een Kruisband Revalidatie
Onze prioriteit is het bereiken van volledig herstel en het minimaliseren van de kans op een herhaalblessure. Om dit te bereiken hanteren wij een brede aanpak met meerdere specialisten. Eén van onze fysiotherapeuten zal een grote bijdrage leveren aan jouw revalidatie. Hiernaast zal je in aanraking komen met specifieke trainers. Hun kennis zal ervoor zorgen dat de oefeningen zo effectief mogelijk uitgevoerd worden.
Bovendien is er een diëtiste in het traject betrokken, omdat het herstel beter verloopt wanneer je de juiste voeding tot je neemt.
Tenslotte zal je begeleid worden door een sportpsycholoog. Je denkt waarschijnlijk niet in eerste instantie dat je hier iets aan hebt, maar wij merken keer op keer dat dit mensen helpt het traject vol te houden. De blessure gaat namelijk vaak gepaard met angst om de knie weer te belasten en met momenten van twijfel en negatieve gedachtes. Een sportpsycholoog zorgt ervoor dat je het volste vertrouwen hebt in je herstel, waardoor het traject ook succesvoller afgemaakt zal worden.
Dit complete maatwerk traject brengt geen extra kosten met zich mee maar biedt wel een veel grotere kans op een volledig herstel. Tevens zien wij veel minder herhaalblessures bij mensen die dit traject doorlopen.
Meer informatie over de Voorste Kruisband
De voorste kruisband bevindt zich in de knie. Zijn voornaamste functie is het verzorgen van stabiliteit in het gewricht. Plotselinge draaibewegingen en een naar binnen geknikte knie, vormen een risico voor het gedeeltelijk of geheel afscheuren van de kruisband. Vaak gebeurt dit in combinatie met plotseling remmen tijdens het rennen of landen na een sprong.
Omdat dit soort bewegingen vaak voorkomen binnen de voetbalwereld, is een gescheurde voorste kruisband een veelvoorkomende blessure bij voetballers.
Wanneer de wens bestaat om te blijven voetballen of wanneer er een instabiliteit blijft ondanks het trainen van de spieren rondom de knie, kan een operatie uitkomst bieden. Deze keuze wordt bij jonge en actieve sporters vrijwel altijd gemaakt. Na de operatie breekt de revalidatie aan.
De operatie en Revalidatie
De operatie vindt minimaal twee en maximaal twaalf maanden na het trauma plaats. Hierbij wordt de gescheurde voorste kruisband verwijderd en vervangen door een lichaamseigen pees. Meestal is dit de patellapees (knieschijfpees) of de hamstringpees.
Het voornaamste doel van de revalidatie is het verbeteren van de stabiliteit. Hier wordt vóór de operatie al een start mee gemaakt, door het trainen van de spieren rond het kniegewricht. Het traject na de operatie duurt meestal langer dan negen maanden.
De eerste weken moeten er krukken worden gebruikt tijdens het lopen. wanneer het looppatroon zonder krukken in orde is, mag je ook beginnen met wandelen zonder krukken.
Ons onderstaande traject, is speciaal gericht op mensen die terug willen keren op het voetbalveld.
Onze verschillende fasen van Revalidatie
In de eerste fase van de revalidatie staan het verbeteren van de beweeglijkheid van de knie en het verminderen van de zwelling centraal. Denk hierbij aan bewegingen zoals het strekken en buigen van de knie. Na een tijdje mag je ook fietsen op de hometrainer zonder weerstand, om de circulatie te stimuleren.
Na ongeveer twee weken gaan we de spieren van het aangedane been versterken, bijvoorbeeld met minisquats en -lunges. Eerst worden de oefeningen uitgevoerd zonder weerstand en in een beperkte range of motion. Dit wordt langzaam opgebouwd en na drie maanden mag er ook extra weerstand worden gegeven.
Bij een groot deel van de patiënten knikt de knie naar binnen tijdens het wandelen en bij het landen na een sprong. We gaan na of dit bij jou ook het geval is en zullen deze in dat geval corrigeren. Het is belangrijk dat we hier veel aandacht aan besteden, omdat het een risicofactor is voor een herhaalblessure.
In het laatste stadium staan het trainen op snelheid (bijvoorbeeld met een speedladder) en explosieve oefeningen (in de vorm van sprongtraining) op het programma. Deze aspecten komen ook terug in sport specifieke trainingen. Hier wordt veel tijd aan besteed voor je weer terug het veld op mag. Denk hierbij aan sprintjes, passen van de bal en schieten op het doel.
Revalidatie van een VKB bij Fysiotherapie Hofstra
Tijdens het gehele proces wordt je begeleid door specialisten die samen beschikken over brede kennis. Je staat er nooit alleen voor! Ons gehele traject met alle betrokken specialisten er is 100% op gericht om jouw weer fit op het veld te krijgen!
Mocht je nog vragen hebben of willen starten met jouw herstel, neem dan vrijblijvend contact met ons op.