Nieuwe technologie voor hardlopers

“De laatste jaren is trainen met wearables enorm in populariteit gegroeid. Wearawat? zal je denken. Wearables, horloges, smartwatches in alle vormen en maten met of zonder hartslagbanden gps en noem maar op. En ja ook ik en bijna alle collega’s in de praktijk doen ook mee aan de gekte. Maar de vraag is vooral, hebben deze wearables invloed op manier waarop we trainen en zorgt het ervoor dat onze kans op blessures naar beneden gaat?

In het vorige blog klachtenvrij hardlopen spraken we over de risico’s op blessures, één van de risico’s is overbelasting tijdens de training. Dit kan komen door te veel trainen, te zwaar trainen, onvoldoende spierconditie en te weinig rust. In deze blog schrijf ik over het gebruik van trainingssoft- en hardwear die je als loper kan helpen om bepaalde dingen te monitoren.

Belangrijk is om te weten of wat je meet ook echt invloed heeft op een rri (running related injury). Tegenwoordig kijken we met name naar het aantal functies en hoe accuraat een systeem iets meet. Maar is wat je meet ook echt nuttig en je kan je er als hardloper ook echt iets mee. Hieronder geef ik een aantal tips over wat ik belangrijke eigenschappen vindt die een systeem moet bezitten.

 1. Hartslag en zones; Zijn een belangrijk onderdeel van een goede training, hierbij wel een note dat je dan wel een goed trainingsschema moet hebben. Hierbij weet je per training in welke zone je moet trainen om je trainingsresultaat te krijgen. Er zijn doorgaans twee manieren om de hartslag te meten, door middel van een borstband gekoppeld aan een telefoon of via je horloge op de pols. De borstband geeft bij de meeste lopers nog het beste resultaat. De polshartslag heeft soms een vertraagde weergave en verschilt sterk per merk en type sporthorloge. Bij sommige merken is het ook mogelijk om te zien wanneer je voldoende bent hersteld van een inspanning om weer te gaan trainen. Let wel op dit is een indicatie. De beste meter hiervoor is nog altijd luisteren naar je eigen lichaam. Wil je nou weten hoe je precies met hartslag moet trainen? Neem dan contact op met een goede trainer of sportfysiotherapeut bij u in de buurt.
 2. GPS; Natuurlijk voor de meeste mensen bekend, belangrijk om te weten wat voor afstanden je loopt met welke snelheid in combinatie met de hartslag. Zo weet je met welke snelheid je in welke trainingszone zit en is het ook mogelijk om daarin over periode van tijd voortgang te zien. Zo zie je snelheid oplopen en de hartslag naar gelang de training gelijk blijven.
 3. Als laatste real time cadans meting; voor ons in de praktijk een echte must have, zeker wanneer iemand bezig is met het hertrainen van het loopritme (cadans). Er zijn systemen waarbij je na de training kan zien wat de cadans is, wij willen het graag real life. Met het omhoog brengen van de cadans gaat de impact van de landingen naar beneden. Uit onderzoek komt naar voren dat het verhogen van de cadans invloed heeft op de belasting van bot en spier en peesweefsel. Daarmee heeft het ook direct invloed op de risico op blessures. Wanneer je als sporter bezig bent met oefenen om die cadans omhoog te krijgen is het belangrijk om dit real life te kunnen zien, zo kun je direct aanpassen tijdens de training. (wil je hier nu meer over weten? download dan hieronder ons E-book)

Deze drie tips zijn volgens ons de belangrijkste eigenschappen die een sporthorloge of telefoon app moet bezitten. Het gebruik hiervan is ook wel gebaseerd op kennis. Wil je nou weten hoe je op de juiste manier traint en gebruik maakt van hartslag zones en cadans. Wij geven elke acht weken de basis cursus natural running. Hier komen alle factoren aan bod plus nog heel veel meer!

Wil je nou nog meer weten? Schrijf je dan in en ontvang het gratis E-book met alle tips en trics over blessure vrij hardlopen!

  OPENINGSTIJDEN

Maandag 08:00 – 21:00
Dinsdag 08:00 – 18:00
Woensdag 08:00 – 21:00
Donderdag 08:00 – 18:00
Vrijdag 08:00 – 18:00
Zaterdag 09:00 – 12:00

  010-307 36 26

  PRAKTIJK LOCATIES

 • Elektraweg 2d,
  3144 CB Maassluis

 • Zoomweg 2,
  3123 EP Schiedam

Maak direct een afspraak

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u ons liever direct bellen? Dat kan op telefoonnummer 010-3073626.

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.